“ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ”

Με σλόγκαν «Από το όνειρο στις πράξεις» οι διοικήσεις σωματείου και εταιρείας ΑΠΟΕΛ στην παρουσία του επενδυτή Κωνσταντίνου Ιορδάνους έδωσαν πλήρης ανάλυση του πλάνου και των λεπτομερειών για το χτίσιμο του νέου ιδιόκτητου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2028 και το κόστος θα είναι στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Κυριάκος Ζιβανάρης / πρόεδρος Σωματείου ΑΠΟΕΛ: «Δεν θα μπορούσε κάποιος πρόεδρος Σωματείου να είναι πιο χαρούμενος από εμένα, αφού είμαστε σε θέση να ανακοινώνουμε τη συμφωνία για το γήπεδο του ΑΠΟΕΛ. Θα αποτελεί στολίδι της πόλης και του Σωματείου μας. Θα γίνει το δεύτερο σπίτι του κάθε οπαδού μας. Με την τεχνογνωσία, την πείρα και την χρηματοδότηση που θα προσφέρει ο κ. Ιορδάνους το όνειρο γίνεται πραγματικότητα».

Πρόδρομος Πετρίδης: «Σας καλωσορίζω σε μια ιστορική στιγμή. Η σημερινή θα είναι μια μέρα ορόσημο. Είναι σημαντική στιγμή για εμένα προσωπικά. Αυτή η συμφωνία που προκύπτει  σήμερα ήταν ένα όνειρο ζωής. Θα μπορούσε αρκετές φορές να εγκαταλείψω αυτό το όνειρο κατά τη θητεία μου στα διοικητικά του ΑΠΟΕΛ. Ο στόχος αυτός όμως ήταν αδιαπραγμάτευτος. Ο ΑΠΟΕΛ τίτλους, ευρωπαϊκές πορείες και διακρίσεις, θα συνεχίσει να έχει. Όμως τα έργα που θα αποτελούν τη βάση αυτών των επιτυχιών, χρειάζονται υπομονή και θέληση. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Ιορδάνους που μοιράζεται το όνειρο όλων τον ΑΠΟΕΛιστών. Η σημερινή παρουσίαση θα είναι η πρώτη μια σειράς που θα ακολουθήσουν».

Ντίνος Ιορδάνους: «Έφυγα από την Κύπρο πριν 54 χρόνια, το 1969. Πήγα στην Αμερική αλλά δεν πέρασε ούτε μια μέρα που δεν θυμόμουν την Κύπρο μας. Ήμουν από παιδί ΑΠΟΕΛίστας. Έπαιξα ποδόσφαιρο με πολλούς ΑΠΟΕΛίστες. Έπαιξα και εναντίον του ΑΠΟΕΛ όταν ήρθαμε εδώ με τον Παγκύπριο. Το όνειρο της οικογένειας ΑΠΟΕΛ ήταν και δικό μου όνειρο. Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Η καρδία του ΑΠΟΕΛ είναι η ποδοσφαιρική ομάδα αλλά υπάρχουν κι άλλα αθλήματα. Αυτό το στολίδι για τη Λευκωσία νομίζω θα δώσει ευκαιρίες και σε πολλά παιδιά που θέλουν ο αθλητισμός να είναι μέρος της ζωής τους. Αυτό είναι το όνειρο μου. Γήπεδα δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Δεν θέλω ο κόσμος να πηγαίνει μόνο μια ομάδα. Είναι κάτι περισσότερο».

Άγης Μεταξάς / CEO του έργου ολοκλήρωσης του γηπέδου: «Μας στενοχωρεί το γεγονός πως το οίκημα παραμένει κλειστό και ο εξώστης των πανηγυρισμών να είναι βουβός. Έχουμε πλήρεις εικόνα της προσπάθειας που καταβάλει η διοίκηση για την εξεύρεση πόρων. Η κατασκευή γήπεδού αποτελεί μεγάλη πηγή εσόδων τόσο της Εταιρείας, αλλά και του Σωματείου. Ο στόχος της κατασκευής όχι μόνο είναι εφικτός, αλλά επιβεβαιώνει πως είναι η μόνο εφικτή λύση. Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Ιορδάνους αποτελεί τον βασικό επενδυτή για την κατασκευή, με συνεισφορά το 49% του υπόλοιπου του υπολογιζόμενου κόστους. Η κρατική χορηγία για το ιδιόκτητο γήπεδο θα είναι στο 30 με 35%. Με εξασφαλισμένο από τώρα το 70-75% του κόστους, το έργο προχωρά άμεσα. Είμαστε σε θέση μέσα στις επόμενες βδομάδες να ολοκληρώσουμε συμβάσεις επένδυσης με φίλους επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν. Για τον κ. Ιορδάνους το έργο δεν αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αλλά μια ευκαιρία να υλοποιήσει το όνειρο του κάθε φίλου της ομάδας. Η βιωσιμότητα του δεν θα εξαρτάται μόνο από τα εισιτήρια. Θα είναι χώρος για συναυλίες, εμπορικοί χώροι, εστιατόρια, καντίνες, μουσείο, διαφημίσεις, ονοματολογία του γηπέδου και καλυμμένοι χώροι σταθμεύσεις».

Μίκης Ιωάννου / Πολιτικός μηχανικός έργου: «Θα ενημερώσω για την μέχρι σήμερα διαδρομή του έργου. Το γήπεδο θα πρέπει να γίνει προορισμός. Να παρέχει υψηλή ποιότητα άνεσης και μοναδικές εμπειρίες. Ο καθορισμός της χωρητικότητας έγινε από μέσα από μια μελέτη. Ο καθορισμός της χωρητικότητας θα κυμανθεί στις 14.669 και θα υπάρχει δυνατότητα μέχρι και 20.000 θέσεις. Μετά από εκτεταμένες έρευνες, η περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς πληρούσε όλα τα κριτήρια επιλογής. Το οδικό δίκτυο θα προσφέρει εύκολη πρόσβαση και αποχώρηση. Το κυρίως γήπεδο έχει τοποθετηθεί σε σημείο που είναι προσβάσιμο από όλες τις πλευρές των χώρων στάθμευσης. Θα είναι μέχρι 6-7 οι είσοδοι. Θα μπορούν να φιλοξενηθούν αγώνες το καλοκαίρι του 2028».

Ερωτήσεις:

Πως θα κατανεμηθούν τα ποσά από τον ΚΟΑ και από τον κ. Ιορδάνους: «Δεν είναι ώρα να μισήσουμε για ακριβείς ποσά. Εγώ είμαι διατεθειμένος για 12-13 εκατομμύρια», είπε ο Ντίνος Ιορδάνους.  

Ο προσδοκώμενος αριθμός των εισιτηρίων διαρκείας στο νέο γήπεδο: «Τουλάχιστον πάνω από 10-11 χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας. Η εταιρεία που θα είναι ο operator του σταδίου θα έχει ως ονομασία «Yellow & Blue»», ανέφερε ο Πρόδρομος Πετρίδης.

Ερώτηση προς τον κ. Ιορδάνους, «τι σημαίνει για εκείνον ο ΑΠΟΕΛ;»: «Το ΑΠΟΕΛ για εμάς ήταν μια σύνδεση όλων των Κυπριών που είναι στην Αμερική με την Κύπρο. Ο αδερφός μου έχει ένα μεγάλο εστιατόριο και βλέπουμε όλα τα παιχνίδια. Στην Κύπρο βλέπω ένα φανατισμό και διχόνοια που δεν μου αρέσει. Στην Αμερική όλοι μαζί βλέπουμε την μπάλα».